Content Delivery Network eli CDN on yksi tärkeistä asioista mitä tulee sivuston nopeuttamiseen, optimointiin ja vakauteen.
Mikä CDN siis on ja mitä hyötyä siitä on?
CDN:stä on tullut tärkeä asia monella tapaa sivuston nopeutta optimoidessa. Itse asiassa sivuston nopeutta analysoivat sähköiset työkalut kuten GT Metrix ja Google Page Speed suosittelevat sivustoilla käytettävän hyvää CDN tekniikka parantaaksesi sivuston latausnopeutta.
Monille omia sivustoja rakentaneille sekä muuten teknisille ihmisille käsitys CDN on varmasti tuttu – monille tavallisille tallaajille se kuitenkin on edelleen yhtä hepreaa,
Ei syytä huoleen, sillä tässä artikkelissa kerrotaan tarkemmin mistä on kyse ja mitä tällä voidaan saavuttaa.
Mikä siis on CDN eli Content Delivery Network?
Useimmat yritykset Suomessa pitävät sivustojaan jaetulla palvelimella ja tiedostot sijaitsevat keskitetyssä datakeskuksessa. Esimerkkinä yritys ostaa webhotelli -palvelun verkosta – itse datakeskus sijaitsee esimerkiksi Ranskassa. Potentiaalinen asiakas saapuu yrityksen kotisivuille ja kaikki sivustolla näkyvä data on latautuu kävijän selaimeen kuvia ja muita tiedostoja myöden. Kuulostaa yksinkertaiselta, eikös?
Mitä jos sivustolle tullut kävijä onkin toiselta puolelta maapalloa, kaukana Ranskasta? Tällöin yhteydenluonti ja vastausaika sivustolta kävijän suuntaan pitenevät huomattavasti – sivuston latautuminen voi siis kestää normaalia kauemmin.
Mikäli sivustolla taas oli CDN käytössä – latautuisi kaikki sivustolla oleva data kuvia sekä tiedostoja myöden kävijää lähimmästä datakeskuksesta. Parhaassa tapauksessa esimerkiksi kävijän omasta kotikaupungista = vasteaika lähes olematon tällöin.
Tämä on CDN:n pääasiallinen tarkoitus ja täten myös hyödyllinen ominaisuus.
Teknisesti ottaen tämä toteutetaan datan replikoinnilla => eli sivuston sisältö kopioidaan säännöllisesti eri puolille maapalloa valmiiksi odottamaan kävijöitä.
Hyvällä CDN palveluntarjoajalla on useita palvelimia ja datakeskuksia ympäri maapalloa eri sijainneissa. Mikäli siis saatetaan esimerkiksi WordPress sivustolle CDN palvelu päälle – aina kun sivustolle saapuu kävijä – latautuu itse sisältö kävijää lähimmästä palvelimesta – ei sivuston omasta webhotellista.
CDN hyödyt ja ominaisuudet
- Sivuston latausnopeus paranee
- Sinun lukijasi/asiakkaat/kävijät tykkäävät nopeasta sivustosta
- Isokaan määrä liikennettä ei hidastuta sivustoa
- Säästät rahaa mikäli webhotellissasi on rajoitettu kaistansiirto
Sijoittuminen Googlessa
Google on alkanut viime vuosina tarkastelemaan sivustojen latausnopeuksia yhtenä tekijänä sivuston rankkaamisessa hakutuloksissa. On siis tärkeätä, että sivustosi latautuu nopeasti.
Enemmän konversioita ja myyntiä
Hidas sivusto saa aikaan nopean poistumisen ja kilpailijoihin kääntymisen. Nopea sivusto taas pitää sivustolle tulleen kävijän sivustolla pitempään.
Tällä tavoin saadaan laskettua sivuston poistumisprosenttia ja konvertoitua entistä tehokkaammin kävijät asiakkaiksi -> kasvatettua myyntiä.
Sivusto kestää paremmin liikennettä
Mikäli sivustosi saa yhtäkkiä paljon näkyvyyttä, kasvaa myös liikennöinti sivustolle todella paljon. Mikäli sivustolla ei ole CDN ja puhutaan jaetusta palvelimesta – on usein tuloksena nopeasti pelkkä virheviesti sivuilla, sillä sivuston takana olleen palvelimen resurssit eivät kestäneet isoa määrää liikennettä.
Kunnollisen CDN:n kanssa ei isokaan liikennöinti ole ongelma, sillä sivustosi löytyy replikoituna monelta palvelimelta ja täten CDN osaa itse jakaa liikennettä tasapuolisesti ympäri maailmaa eikä täten rasita vain yhtä.
Vähennä kuluja hostauksen ja webhotellin suhteen
Mikäli käytössäsi on dedikoitu tai virtuaalipalvelin tai muu rajoitettu siirtokaistallinen palvelu – saatat joutua maksamaan yllättäviä kuluja palveluntarjoajalle mikäli sivustollesi tulee odotettua enemmän liikennettä ja kävijöitä.
CDN on huomattavasti edullisempi ratkaisu ennaltaehkäistä yllättävät kulut – tällöin et kuluta webhotellisi tai oman palvelimen siirtokaistaa – vaan sisältö tarjotaan CDN keskuksista.
Mistä hankkia CDN palvelu?
Tarjolla on monia ilmaisia sekä maksullisia CDN palveluita kuten CloudFlare, Amazon, CloudFront ja MaxCDN. Pian voidaan odottaa myös Googlen omaa julkista CDN palvelua.
Ei ole väliä onko kyseessä iso vai pieni sivusto – CDN:n käyttö on aina suositeltavaa ja siitä on varmasti apua.
Aloittelevalle taholle CDN palvelun käyttöönotto voi tuntua hankalalta.
Suosittelen tutustumaan Suomalaiseen palveluun nimeltä Pilvia.com – kotimainen palveluntarjoaja, joka on erikoistunut tarjoamaan aidosti ja oikeasti laadukasta palvelua hostauksen tiimoilta.
Pilvian ympäristöstä löytyy WordPress –optimoitu alusta, joka takaa varmasti nopean toiminnan ja tekniikan puolesta toimintavarmuuden. Vakiona alustasta löytyy mm: PHP7, Nginx, MarianDB, CloudFlare, SSL, HTTP2 – CDN on myös asia, jonka pystyvät laittamaan sivustolle pyynnöstä päälle.
Voit luoda Pilvia.com palvelussa oman WordPress –sivuston veloituksetta SSL –salauksella. Mikäli haluat liittää sivustoon verkkotunnuksen ja viedä tämän LIVE –tilaan on hinta vain ja ainoastaan 6,95€ + alv / kk tai 79€ + alv / vuosi.
Kuinka moni teistä käyttää jo sivustolla CDN palvelua?? Onko jotain mitä suosittelette erityisesti? Millaisia kokemuksia muuten teillä on CDN:n suhteen? Kommentoikaa alapuolelle.